menssana - uw partner in groeimindset en welzijn op de werkvloer.
Onderzoek laat zien dat mentaal fitte en gelukkige werknemers betere werkprestaties leveren, meer grip op hun werk hebben en hoger scoren op mentaal geluk.
Cijfers in een onderzoek van Antwerp Management School en SD Worx maken duidelijk dat het niet zo rooskleurig is op onze werkvloer.
70% van de werknemers merkt roddel op
3 op 10 Vlamingen herkennen sabotage gedrag van collega’s of leidinggevenden
1 op 4 respondenten observeert passief (26%) of verbaal (23%) agressief gedrag bij collega’s
15% van de werknemers ervaart ook effectief agressief gedrag van klanten
Bron: Vlaamse werkvloer kent (nog) veel taboes: van mentaal welzijn en loon tot het maken van fouten
Welzijn op de werkvloer ontstaat wanneer mensen zich gezien, gewaardeerd en ondersteund voelen – het vormt de basis voor groei, productiviteit en een duurzame samenwerking.
Als werkgever is het belangrijk om signalen van ontevredenheid bij je team tijdig te herkennen. Dit zijn enkele gedragingen die kunnen wijzen op onderliggende problemen:
1. Uitstelgedrag bij taken - Werknemers stellen regelmatig werk uit, zelfs eenvoudige of routinematige taken blijven liggen.
2. Piekeren over de werkweek - Medewerkers geven aan zich op zondag al gestrest of onrustig te voelen over de naderende werkweek.
3. Vergelijken met collega’s - Er ontstaat focus op de arbeidsvoorwaarden van collega’s, zoals salaris of extra voordelen, wat jaloezie of frustratie kan veroorzaken.
4. Weinig interesse in samenwerking - De bereidheid om deel te nemen aan teamwork of gezamenlijke projecten neemt af. Medewerkers lijken zich terug te trekken.
5. Geen sociale connecties - Een gebrek aan vriendschappen of hechte banden binnen het team kan leiden tot gevoelens van isolatie.
6. Ergeren aan kleinigheden - Irritaties over kleine zaken, zoals werkprocessen of gewoontes van collega’s, worden meer uitgesproken.
7. Lichamelijke klachten - Signalen zoals slapeloosheid, hoofdpijn of spierspanning kunnen wijzen op werkgerelateerde stress.
Het herkennen van deze signalen biedt een kans om in gesprek te gaan en mogelijke oorzaken van ontevredenheid te onderzoeken. Zo kun je actief bijdragen aan een positieve en productieve werkomgeving.
Herken signalen, voorkom ontevredenheid: bouw met onze opleidingen aan een gezonde werkomgeving!
In een wereld waarin gemotiveerde en evenwichtige medewerkers cruciaal zijn voor het succes van jouw organisatie, staan wij klaar om jou als werkgever te ondersteunen.
Sinds 2022 zijn bedrijven vanaf 10 werknemers bovendien wettelijk verplicht om een opleidingsaanbod aan te bieden en dit jaarlijks vóór 31 maart te communiceren aan de werknemers. Meer informatie hierover lees je in onze blog.
Elk van onze trainingen is gebaseerd op 4 pijlers met als doel vertrouwen, rust, veerkracht en motivatie te versterken. Zo helpen we een werkomgeving te creëren waarin mededogen groeit, roddels afnemen en medewerkers gelukkiger, gemotiveerder en effectiever aan de slag gaan.
Ons team van ervaren professionals biedt de ideale invulling voor opleidingen binnen jouw organisatie
Onze trainingen zijn ontworpen om medewerkers te ondersteunen in het omgaan met de uitdagingen, hectiek en onzekerheden van het moderne leven.